Okuma Süresi: 11 dakika
Televizyon Terimleri Rehberi

TV ile ilgili bilmek isteyeceğiniz tüm tanımlar Televizyon Terimleri Rehberi içinde toplandı! Teknolojinin ilerlemesiyle beraber televizyonlar da günden güne yenilendi. Çeşitli ses ve görüntü eklentileriyle donatıldı. Hal böyle olunca pek çok yeni terim de ortaya çıktı ve Televizyon Terimleri Rehberi’ne ihtiyaç doğdu. Televizyon seçerken ya da var olan televizyonumuzu kullanırken karşımıza çıkan bu terimlerin fazlalığı bazı kafa karışıklıklarına da sebep olabiliyor. Televizyon seçiminizi ve TV deneyiminizi kolaylaştırmak adına TV modelleri ile alakalı tüm teknik terimleri yazımızda inceledik.
İlk olarak Televizyon türleri ile başlayalım!

Plazma TV Nedir?

Plazma TV modellerinde televizyon paneli içinde yer alan çift camın arasında gaz kullanılır. İki cam tabakanın arasında yer alan bu gaz yeniden doldurulamıyor. Ancak kullanım ömrü 20 yıla kadar uzanabiliyor. Kullanılan neon ve xenon gazlarının elektrik akımı ile aktif hale getirilmesi sonucu oluşan pikseller ekrandaki görüntüyü oluşturuyor.

LCD TV Nedir?

Sıvı Kristal Ekran (Liquid Crystal Display) anlamına gelen LCD ekran modellerinden biridir. Sıvı kristal bölmelerden meydana gelen LCD’lerin arka aydınlatmasında floresanlar tercih edilir.

Gözü yormadan çalışan LCD TV modelleri, tüplü televizyon modellerine göre daha ince ve hafif yapıda tasarlanır.

LED TV Nedir?

Televizyon Terimleri Rehberi oluştururken LCD TV modellerine geniş yer ayırmak gerekir. LCD TV’ler ile benzer şekilde çalışan LED TV modellerinde, LCD’lerin aksine floresan değil LED aydınlatma kullanılır. Işık yayan diyot anlamına gelen LED ekran TV modelleri tasarruflu enerji kullanımı sağlar.

Smart TV Nedir?

Smart, televizyon modellerinin sahip olduğu bir özelliktir. Türkçe “akıllı TV” olarak bildiğimiz smart TV modelleri İnternete bağlanabilme özelliği sayesinde televizyonu yalnızca standart kanalları gösteren bir kutu olmaktan çıkarır.

Akıllı telefonlardan TV ekranına görüntü aktarımı yapılabilen Smart TV modellerinde dizi, film ve sinema izlenebilir, oyun konsolları bağlanıp eğlenilebilir. Günümüzde üretilen neredeyse tüm televizyon çeşitlerinde Android, webOS ve Tizen gibi farklı işletim sistemleri kullanılarak TV’ler akıllı hale getiriliyor ve özelleştirilebiliyor.

OLED TV Nedir?

LED TV teknolojisinin daha da geliştirilmiş versiyonu olan OLED TV’ler, LED TV’lere göre daha iyi görüntü sağlar. Güç tüketimi ise daha azdır. “Organic Light Emitting Diode” anlamına gelen OLDE TV modelleri yüksek kontrast ve sunduğu mükemmel renkler ile izlemeyi çok daha keyifli hale getirir.

QLED TV Nedir?

Quantum Dot teknolojisiyle tasarlanan QLED TV modelleri yüksek parlaklık, daha yoğun siyahlar ve daha fazla renk sunar.

INÇ Nedir?

Televizyon Terimleri Rehberi içinde en sık sorgulanan terimlerden biri de inç’tir. Televizyonlarda ekran ölçüsü inç ile ifade edilir. 32 inç, 40 inç, 43 inç, 49 inç, 50 inç 55 inç, 60 inç, 65 inç ve üzeri olmak üzere televizyon ekran boyutları sıralanabilir.

İnç hesaplanırken TV’nin sol üst köşesinden sağ üst köşesine kadar olan uzunluğu baz alınır. 2,54 cm 1 inç’e tekabül eder.

UHD Nedir?

Ultra High Definition yani ultra yüksek çözünürlük anlamına gelen UHD, 4K ismiyle de bilinir. 3840 x 2160 piksel çözünürlüğe sahip UHD TV modelleri, normal televizyonlara oranla kat be kat daha kaliteli görüntü sağlar. Film ve dizileri daha canlı görüntülerle izlemenize olanak sunan 4K teknolojisinden istenen verimi alabilmek için 4K yayınları destekleyecek özellikteki televizyonlara ihtiyaç vardır.

HDR Nedir?

Yüksek dinamik aralık (High Dynamic Range) anlamına gelen HDR teknolojisiyle bir görüntüdeki en parlak ve en koyu bölgeler arasındaki farkın artması sağlanıyor, daha belirgin bir kontrast sunuluyor. Böylece derinlik algısı artırılıyor.

Çözünürlük Nedir?

Televizyon Terimleri Rehberi konusunda en merak edilen konulardan biri de çözünürlük. Çözünürlük televizyon ekranında kaç piksel olduğunu ifade eden bir terimdir. Piksel sayısı arttıkça çözünürlük de artar. Çözünürlük ne kadar yüksekse görüntü kalitesi de o kadar iyileşir.

HD Nedir?

High Definition yani “yüksek çözünürlük” kısaltması olan HD, görüntü kalitesini ifade etmek için kullanılır. Çözünürlük ne kadar yüksekse görüntü kalitesi de o kadar iyidir.

Full HD Nedir?

“Full High Definition” olarak ifade edilen Full HD yüksek çözünürlüklü yayınları ifade etmek için kullanılır. Günümüzde üretilen TV modellerinin büyük çoğunluğu yüksek görüntü kalitesine sahip, Full HD olarak üretilmektedir.

4K UHD Nedir?

Televizyon Terimleri Rehberi içine hızlı bir giriş yapan, son zamanların en sık duyulan terimi 4K! Normal TV’lerin 4 katı daha iyi görüntü kalitesine sahip Ultra High Definition yani ultra yüksek çözünürlük anlamına gelen UHD, 4K ismiyle de bilinir. 3840 x 2160 piksel çözünürlüğe sahip UHD TV modelleri, normal televizyonlara oranla kat be kat daha kaliteli görüntü sağlar. Film ve dizileri daha canlı görüntülerle izlemenize olanak sunan 4K teknolojisinden istenen verimi alabilmek için 4K yayınları destekleyecek özellikteki televizyonlara ihtiyaç vardır.

8K Nedir?

4K ekrana göre dört kat, Full HD çözünürlüğe göre ise 16 kat daha fazla piksele sahip tasarlanan 8K Ultra HD çözünürlük günümüz teknolojisinin sunduğu en yüksek çözünürlüktür. 8.000 piksel yatay çözünürlüğe denk gelen 8K TV modelleri en gerçekçi seyir keyfini sunar. 7680X4320 piksel bulunan 8K TV modelleri toplamda yaklaşık 33 milyon piksele sahiptir.

3D Nedir?

Bir görüntünün derinlik, genişlik ve yüksekliği olduğunu ifade eden 3D gerçeğe yakın bir deneyim sunar. Görüntünün içindeymiş gibi hissettiren 3 boyutlu ekranları izlemek için televizyonlarla beraber özel gözlükler üretilir.

HD Ready Nedir?

HD Ready adıyla tabir edilen TV’lerin çözünürlükleri 1280 x 720 pikseldir. HD Ready TV’ler 720p etiketine sahiptir. HD Ready Televizyonlar High Definition (HD) yayın alabilirler. Yayını HD almasına rağmen gösteriminde Full HD TV’ler kadar iyi bir performans sergilemezler.

Pixel (Piksel ) Nedir?

Televizyon Terimleri Rehberi içinde olmazsa olmazımız piksel! Nokta olarak da adlandırabileceğimiz Piksel, ekranda insan gözünün ayırt edebileceği en küçük birimi ifade eder.

RGB Nedir?

İngilizce ‘Red’ ‘Green’ ‘Blue’, yani ‘Kırmızı, Yeşil, Mavi ‘ kelimelerinin baş harflerinden ismini alan RGB renk uzayı doğada bulunan tüm renklerin yalnızca bu üç ana rengin karışımı ile oluşturulabilmesine dayanır.

RGBY Nedir?

RGB renklerine Yellow yani sarı rengin de eklenmesiyle RGBY renk uzayı elde edilmiştir.

Renk Desteği Nedir?

Display Color, televizyon ekranının ne kadar renk sayısını desteklediğini ifade eder. Sayı ne kadar yüksek ise o kadar gerçeğe yakın renkler elde edilebilir. Günümüzde standart kabul edilen 24 bit yani 16,7 milyon renk (adedidir.

İzleme Açısı Nedir?

Televizyon Terimleri Rehberi içinde yer verebileceğimiz izleme açısı da önemli konulardan biridir. Viewing Angle yani izleme açısı, en sağlıklı TV izleme açısını ifade eder. TV’lerin görüntü açısı 180 derecedir. Günümüzde 150 derece ve üzeri açılar normal kabul edilir. 150 üzeri izleme açısına sahip ekranlar üst düzey ekranlardan kabul edilir.

Resim İçinde Resim Nedir?

Picture-In-Picture olarak bilinen resim içinde resim ekrandan iki farklı görüntü alınmasını sağlar. Ekranda bir görüntü varken küçük bir kare halinde ikinci görüntü ekranın bir köşesinde izlenebilir. Gelişen teknolojiyle bazı TV modellerinde ekranı eşit şekilde ikiye bölerek, farklı iki kanal izlenebilir.

Digital Crystal Clear Nedir?

Dijital Kristal Netlik TV’de izlenenlerin sinemada izleniyormuşçasına kaliteli görünmesinde etkilidir. Kontrast, renk ve keskinlik seviyelerine göre ayarlanır.

Ambilight Nedir?

Televizyon Terimleri Rehberi içine eklenen ve son zamanlarda sıkça duyulmaya başlayan bir terim de ambilight teknolojisi. Ambilight teknolojisi, bir ekran aydınlatma teknolojisidir. Daha iyi ekran deneyimi sunmak amacıyla tasarlanan bu teknoloji ekran ışığını otomatik ayarlar ve ekrandaki ışığı TV arkasında bulunan duvara yansıtarak daha geniş ekran sunar.

DVB-T Nedir?

Digital Video Broadcasting kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltma sayısal görüntü aktarımının belirli bir uzaklıktan sağlandığı anlamını taşır.

DVB-S Nedir?

Sayısal görüntü aktarımı kelimesi sonuna eklenen harfler görüntünün hangi kaynak üzerinden aktarıldığını anlatmak için kullanılır. DVB-S’deki S “satellitte” yani  uydu anlamına gelir. Yani sayısal sinyallerin uydu üzerinden alıcınıza geldiğini anlayabilirsiniz.

DVB–S2 Nedir?

Uydudan aktarılan DVB–S’in geliştirilmiş hali olan DVB–S2, DVB–Sgörüntü aktarımı Full HD yayınlara uyumludur.

DVB-C Nedir?

Cable yani kablonun ilk harfi olan C yayının, kablo ile aktarıldığı bilgisini verir.

PPI Nedir?

Televizyon Terimleri Rehberi içinde yer verilebilecek bir başka terim PPI. Piksel yoğunluğu yani inç başına düşen piksel sayısını ifade eder.

Hertz / Görüntü Tarama Hızı Nedir?

Saniye başına düşen devir sayısını ifade eden Hertz televizyonlarda 1 saniyede gösterilen görüntü sayısını ifade eder. MHz kısaltmasıyla gösterilir.

Parlaklık Nedir?

Brightness yani parlaklık ekrandaki görselin ışık seviyesidir.

Kontrast Oranı Nedir?

Zıtlık anlamına gelen kontrast TV’lerde Contrast Ratio olarak bilinir. Yüksek kontrast değeri olan TV’lerde renkler daha canlı görünür.

Yerleşik Çözünürlük Nedir?

Bir TV modelinin desteklediği en yüksek çözünürlük “Native Resolution” ile ifade edilir. Yerleşik çözünürlüğe sahip bir TV’de örneğin; 1080i yerleşik çözünürlük mevcutsa ancak gelen görüntü 480p ise resim video çeviricisinden geçerek çözünürlüğü yükseltilir ve görüntü kalitesi düzeltilerek ekrana yansır.

Tepki süresi (MS) Nedir?

MS kısaltması ile ifade edilen ekranda tepkime süresi, ekrana aktarılan görüntünün panelden ne kadar kısa sürede ekrana yansıdığı ile alakalıdır. MS ne kadar az olursa görüntünün o kadar net ve düzgün bir biçimde yansıması sağlanır. Özellikle LCD televizyonuna oyun konsolu bağlayacak kişilerin düşük tepkime süresine sahip televizyon modellerini seçmesi tavsiye edilir.

Yanma Sorunu (Burn-in, İz) Nedir?

LCD TV modellerinde bir görüntü uzun süre sabit kalırsa (logo gibi) ekranda gölgelenmeler olabilir. Özellikle kanalların logolarının bulunduğu yerde ortaya çıkan bu gölgelenmeler geçici olabileceği gibi kalıcı hasarda bırakabilir.

SD Nedir?

Normal çözünürlük  “Standard definition” ilk harflerinden oluşturulan kısaltmadır. Televizyon Terimleri Rehberi içinde sıklıkla yer alır.

3D Tarama Filtresi Nedir?

Mükemmel görüntü kalitesi için geliştirilen teknolojilerden biri olan 3D dijital tarama filtresi TV keyfine engel olabilecek renk ve ışık karışmalarının önüne geçer.

Hue Nedir?

NTSC kodlu yayınlarda renk ayarı yapmanıza olanak sunan bir uygulamadır. Akıllı ışık da denebilen Hue, uygulamalarla entegre olarak gerçekçi ekran keyfi sunar.

Tint Nedir?

Renk tonu anlamına gelen tint, ekrandaki renk dengesini sağlamak için kullanılır.

Görüntü İşleme Yazılımı Nedir?

Yüksek çözünürlüklü yayınlarda; kontrast, derinlik, keskinlik ve renk üretimi gibi konularda daha iyi verim için geliştirilmiş bir teknolojidir.

DNR Nedir?

“Digital Noise Reduction” yani Dijital Gürültü Azaltma anlamına gelen DNR teknolojisi, ekrandaki görüntüde yaşanan bozulmaları düzelterek daha net ve kaliteli görüntüler sağlar.

USB Girişi Nedir?

Kullanılan harici belleklere USB, flash bellek ismi verilir. USB’ler bilgisayar ve televizyonlarda bulunan alana takılarak, içinde bulunan fotoğraf, video, müzik gibi dokümanlara ulaşma imkânı sağlar.

HDMI Girişi Nedir?

High Definition Multimedia Interface yani yüksek çözünürlüklü çoklu ortam arayüzü anlamına gelen televizyonlar ile blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları birbirine bağlamaya yarar.

Scart Nedir?

Ses ve görüntü aktarımında kullanılan bir başka çıkış da “from Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs” yani Scart’tır. Fransızlar tarafından bulunan scart çıkışı DVD oynatıcı, uydu alıcısı gibi ürünlerle TV’leri bağlamak için kullanılır.

CRT Nedir?

Katot ışınlı tüp “Cathode ray tube” kelimelerinin ilk harflerinden oluşan CRT kısaltması hepimizin bildiği tülü televizyonun ta kendisidir.

Tuner Nedir?

Tuner çıkışı olarak da bilinen bu alan genellikle TV’lerin arka kısmında yer alır. Televizyona takılacak kablo giriş yerlerinin tamamını ifade eder.

Dual View TV Nedir?

Televizyon Terimleri Rehberi içine eklenecek önemli başlıklardan biri de Dual Wiew. Çift ekran özelliği olarak tanımlayabileceğimiz bu özellikte ekranda iki farklı içerik oynatılabilir. Özel gözlüklerle herkes kendi ekranını izleyebilir. Polarize 3D teknolojisi ile sağlanan bu teknolojide ekranda yan yana ya da üst üste konulmuş biraz farklı açılardan çekilmiş iki görüntü aynı anda izlenebilir. İki farklı yayın sesi için kulaklık kullanılabilir.

Kapanma Zamanlayıcı Nedir?

Sleeptimer olarak bilinen zamanlayıcı televizyonunuza dilediğiniz zamanda kapanma komutu vermenizi sağlar.

Dolby Nedir?

Televizyon Terimleri Rehberi içinde yer almaya başlayan teknolojinin yeni gözdelerinden biri de Dolby teknolojisidir. Dolby Laboratories ses gürültü azaltma, ses kodlama ve sıkıştırma alanlarında hizmet veren bir şirkettir. Şirketin ürettiği teknolojilerden biri olan Dolby Atmosferi; oyun oynarken ya da film veya dizi izlerken seyirciye 360 derece ses deneyimi sunar. Bu gerçekçi deneyimi klasik hoparlörler gibi az kanallı bir yapı ile vermek yerine onlarca ses kanalı sayesinde sunar. Böylece oldukça gerçekçi bir ses deneyimi yaşanabilir.

Ekolayzır Nedir?

Dengeleme, eşitleme anlamları taşıyan ekolayzır televizyonlarda ses frekansını ayarlamayı sağlar.

Balans Nedir?

Balance ayarı olarak da sık sık duyduğumuz bu ayar sağ ve sol hoparlörler arasındaki ses seviyesini ayarlamayı sağlar.

Mono/Stereo Nedir?

Stereo çift kanal, mono ise tek kanal anlamına gelir. Tek ve çift kanal sesleri arasında geçiş yapmayı sağlar.

Surround Mod

İzleyicinin kendisini TV içinde hissetmesini sağlayan etkenlerden biri de surround moddur. Bu mod izleyicinin sesi çoklu yönlerden duymasını sağlayarak, gerçekçi bir deneyim sunar.

AVL Nedir?

“Automatic Volume Leveler” yani otomatik ses dengeleyici kanal geçişlerinde oluşabilecek ses farklılıklarını dengeler. Böylece anormal ses yükselmeleri yaşanmaz.

YUKARI KAYDIR