Okuma Süresi: 5 dakika
Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Televizyon seçimi nasıl olmalıdır? Televizyon seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Teknolojik cihazlar her geçen gün yaşam alanlarımızın olmazsa olmaz bir parçası haline bürünmeye başladı. Detaylı bir araştırma sonrasında en işlevsel ve en kaliteli ürünü bulmak için baktığımız bu cihazların başında televizyonlar yer alıyor. Satın aldığımız televizyonları uzun süre boyunca, değiştirmeden kullanmayı isteyerek alıyoruz bu nedenle de olmuşken en iyisi olsun diye düşünüyoruz.

Her geçen gün gelişen ve değişen teknoloji gibi, televizyon modelleri de sürekli olarak güncellenerek yenileniyor. Bu yüzden de seçim yapmak git gide çok sayıda daha güç duruma geliyor. Birbirinden çok farklı marka ve yüzlerce teknolojik terim sayesinde bu seçme ve satın alma işlemi daha da işimizi zorlaştırıyor. Bu süreci daha kolay bir hale getirmek için Axen web sitesine göz atmak doğru tercihlerden biri olacaktır.

Televizyon alırken dikkat etmemiz gereken bazı konular ve soru işaretleri var.

O halde gelin bu soru işaretlerini çözüme kavuşturalım.

Mekânlar İçin Televizyon Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Her mekân için televizyon seçimi yapmak önemli konular arasında yer almaktadır.

Örneğin;

Salonunuz için televizyon seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken ilk noktalardan biri de televizyonunuzun boyutuna uygun bir TV ünitesi seçmektir. Televizyonunuzu yerleştireceğiniz bu ünitenin, daha önceden satın almış olduğunuz televizyonun boyutları ile uyumlu olması gerekir. Bu sayede hem kullanışlı olması bakımından hem de estetik görüntüsü açısından önem arz eden konular arasındadır.

Bir diğer göz önüne alınması gerekilen konu da büyük ekranlı televizyonların geniş açıdan izlenebilmesidir. Aynı şekilde ideal izleme noktası ekranı tam karşıdan gören pozisyondur. Bir diğer seçenekte, televizyon karşısında ideal oturma uzaklığı, ekranın orta yüksekliğinin göz düzeyinde olacağı şekilde ayarlanmalıdır. Televizyonunuzdan çok uzak mesafede oturduğunuzda, ekranda gördüğünüz resimler küçülür ve birçok detayı kaçırmış olursunuz. Eğer küçük çaplı bir televizyonunuz varsa ve zaman zaman çok yakın mesafeden izlemeyi tercih ediyorsanız, resmin netliği konusunda sorun yaşayabilirsiniz.

Çözünürlük Oranı Nasıl Olmalıdır?

Televizyon seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken kriterlerin başında çözünürlük oranı gelmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte çözünürlük de giderek daha da gelişmiştir.

4K ve 8K UHD teknolojileri ortaya çıkarak çözünürlük oranları daha da iyileştirildi. O halde HD, Full HD, 4K ve 8K UHD çözünürlük oranlarına bakalım;

  • HD ekran: Genel olarak baktığımızda küçük televizyonlarda kullanılan HD teknolojisi 720 piksel çözünürlük oranındadır.
  • Full HD ekran: 1080 piksel çözünürlüktedir. Günümüzde HD televizyonlarda en yaygın olarak kullanılan çözünürlük teknolojisi olma özelliğine sahiptir.
  • 4K UHD veya 4K Ultra HD: Piyasada yer alan en yeni ve iyi çözünürlük seviyesini temsil etmektedir. 4K UHD, 1080p. çözünürlüğe sahip bir televizyonun dört katı piksele ulaşarak daha iyi çözünürlük sağlar.

4K UHD özelliğe sahip televizyonların birçoğunda var olan bir başka avantajlı özellik de HDR (High Dynamic Range) teknolojisidir. HDR teknolojisi özellikle renk ve karşıtlık unsurları olarak çok daha gelişmiş bir görüntü imkânına sahiptir.

  • 8K UHD: 8K Ultra HD çözünürlük, 4K ekrana göre dört kat, Full HD çözünürlüğe sahip ekrana göre de 16 kat daha fazla piksele sahiptir.

8K UHD bugüne kadar sunulan en yüksek çözünürlüktür. Yaklaşık olarak 8.000 piksel yatay çözünürlüğe sahiptir.

Bu özelliği sayesinde en küçük ayrıntıların bile keyfini çıkarmanıza yardımcı olur.

Ekran veya Panel Tipi Nasıl Olmalıdır?

Televizyon seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de ekran ve panel tipidir.

Televizyon panel türleri arasından öne çıkan QLED ve OLED panel türlerinin farklı avantaj ve dezavantajları vardır.

OLED paneller neredeyse kusursuz bir siyah tonları, iyi bir renk kalitesi ve düşük güç tüketimi ile dikkatleri üstüne toplarken, QLED paneller ise oldukça yüksek bir parlaklığa, renk üretimine ve OLED panellere yakın bir siyah kalitesine ulaşabilme özelliğine sahiptir.

Günümüz televizyonlarında çoğunlukla LCD, OLED ve QLED panel türleri kullanılmaktadır. Bu panel türlerinin bir tarafında ekranı aydınlatmak için ışık yayan diyotlar (LED’ler) kullanan LCD ekranlar bulunurken, diğer tarafta piksellerin gerektiğinde kapanıp açılmasını sağlayan siyah tonları üretebilen OLED paneller bulunur.

Hangi Marka Televizyon Almalıyım?

TV almadan önce dikkate edilmesi gereken kurallardan biri de tv alacağınız alana göre televizyon büyüklüğüne ve markaya karar vermektir. Bu kararı verdikten sonra seçeceğiniz televizyon markalarını daha aza indirerek bütçenize en uyum sağlayan televizyonu gönül rahatlığıyla seçebilirsiniz. Televizyonu kullanacağınız alanın büyük ya da küçük olması televizyon alımında önem verilen kriterler arasında yer alır.

Aynı şekilde marka seçimi de en az boyut kadar önemli kriterler arasında yer alır. Güvenilir, geniş servis ağı bulunan ve kalitesine inandığınız markaları seçmek yaşayacağınız sıkıntıları en aza indirmenize yardımcı olacaktır.

Televizyon seçimi yaparken bu önemli kriterlerin yanında televizyonların enerji tüketimine de dikkat etmeniz daha sağlıklı tercih yapmanıza olanak sağlayacaktır.

Garanti Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Televizyon seçimi yaparken önem vermemiz gereken konular arasında garanti süresi konusudur. Ülkemizde genellikle televizyonlarda yasal olarak 2 yıl garanti süresi verilmektedir. Buna ek olarak ise firmalar kendilerine göre ilave garanti süreleri ekleyebilirler. Bu ilave garanti süreleri sadece televizyonlarda yedek parça kapsayacağı gibi hem yedek parça hem de servisi de içermektedir. Ek olarak daha sonradan bir sıkıntı yaşamamak adına tüketicilerin televizyon satın alırken bu garanti sürelerine dikkat etmeleri önemli ve gereklidir.

YUKARI KAYDIR