Çocukların Telefon ve Tablet Kullanımı
Çocukların telefon ve tablet kullanımı yararları ve zararları nelerdir? Çocuklara tablet verilmeli mi? Tabletle oynama ve televizyon izleme süresi ne kadar tutulmalı? Uzayıp giden bu sorular çocukların tablet kullanımı ile alakalı anne babaların aklında yer alan sorulardan sadece birkaçı.
Günümüzde çocuklarının sokakta oynama şansının azalması ve dünyanın daha dijital bir hale gelmesi sonucu telefon, tablet kullanımı ve televizyon izleme oranı çok küçük yaşlara kadar indi. Çocuklar evde oldukları zamanın büyük bir bölümünü tabletle oyun oynayarak ya da televizyon izleyerek geçiriyor.
Çocukların teknoloji ile bu kadar erken yaşta tanışması, gelişimlerini nasıl etkiliyor? Tablet kullanımının çocuklara zararı var mı? TV veya Tablet ile oynama süresi, ekrana bakma süresi ne kadar olmalı? TV ve tablette çocuklar için güvenlik ayarı nasıl yapılır?
Çocuklara Tablet Vermenin Zararları Nelerdir?
Çocuğu TV veya tablet kullanan tüm ebeveynlerin aklında beliren ilk sorulardan biri: Çocuklar için tablet zararlı mı?
Çocuğun can sıkıntısını gidermek ve vakit geçirmesini sağlamak açısından ekran karşısında olmaları etkili bir yöntem olsa da fazla televizyon izlenmesi ya da tabletle gereğinden fazla oynanması çocuklar için olduğu kadar yetişkinler için de zararlıdır. Hem zihinsel hem de fiziksel gelişimi devam eden çocukların uzun süre telefon, televizyon ve tablet kullanması, izlemesi özellikle gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor.
Başta sosyal gelişimi olumsuz etkileyen kontrolsüz telefon ve tablet kullanımı fiziksel gelişimden psikolojik gelişime kadar gelişimin her evresine çeşitli zararlar verebiliyor.
3 yaşından önce tablet veya telefonla tanışan çocukların dil gelişimleri sekteye uğruyor. Konuşmaya çalışmak yerine ekrana gömülen, tüm odak noktası ekran olan çocuk iletişim kurmak yerine sessizce oyun oynamayı tercih ediyor ve dolayısıyla dil gelişimi ilk etkilenen alan oluyor.
Dil gelişiminin yanında; dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, öğrenme güçlüğü gibi durumlar yaşanması da tabletin çocuğa olası zararlarından bir kaçı.
Tablet Bağımlılığı Nasıl Çözülür?
Uzmanlar 2,5 yaş öncesi dönemde çocuklara tablet verilmesini doğru bulmuyor. Sonrasında ise 30. Ay ile 13 yaş arasında tablet kullanımının ebeveyn kontrolünde sağlanması faydalı görülüyor.
Peki, çocuklara hiç mi tablet vermeyecek televizyon izletmeyeceğiz? 2-3-4 yaşında çocukların tablet oynama ve TV izleme süresi ne olmalı?
Bir Çocuk Günde Kaç Saat Tablete Bakmalı?
Uzmanların önerdiği ideal TV izlemle sürelerine göre;
- 0-2,5 yaş aralığında olan çocukları televizyon veya tablet ile hiç tanıştırmamak gerekiyor.
- 2-5 yaş arasındaki çocukların ekran süresi günde toplam 1 saati aşmamalı.
- 5 yaş ve üzeri çocukların ekran süresi ise günde toplam 2 saat ile sınırlandırılmalı.
Süre sınırlandırmasına dikkat edip, ebeveyn kontrolünde izin verildiği takdirde yeni öğrenme yolları sunan tablet kullanımı çocukların kaliteli vakit geçirmesini sağlayabilir.
Telefon ve Tablet Kullanımı -Süre Sınırlandırılmalı!
Çocukların telefon ve tablet kullanımı süresine mutlaka bir sınır koymalısınız. Çocuğun yaşına uygun şekilde belirtilen süre sınırlamalarına göre günlük TV, telefon ve tablet süresi sınırlandırılmalı.
Kesin kurallar Koyun!
Süre sınırlamanızda kurallarınız kati olsun. Çocuğa fazladan 5 dakika vermek bile sınırları aşmaya hazır çocukların TV, telefon ve tabletle ilişkisini artırmasına neden olur. Birkaç kez tolerans göstermeniz çocuğun her gün süreyi uzatmak için şansını denemesi demek.
Doğru mesafeyi öğretin!
Süre sınırlandırmasının yanında bazı kurallara da uymak gerekiyor. Çocuğunuzun başta göz sağlığını koruması için ekrana doğru mesafede olması şart. Çok yakından izlemesine izin vermeniz duruş bozukluklarından göz bozukluğuna pek çok soruna neden olabilir. Bu nedenle en az 30 cm izleme mesafesi olmasına dikkat edin. Eğer izleme mesafesi 30 cm altındaysa süreyi 20 dakika ile sınırlandırın.
Gözünüz Hep Üzerinde Olsun!
Tabletle oynayan ya da televizyon izleyen çocukların sesi çıkmaz. Bu bilinen bir gerçek. Ancak çocuğun teknolojik aletlere bu derece dalması, çocukların telefon ve tablet kullanımı esnasında dünya ile bağını koparması aslından pek hoş bir durum değildir.
Çocuğun kendi halinde olduğu bun süreyi ebeveynlerin dinlenme saati olarak algılarsanız, çocuğunuzu olumsuz içeriklere açık halde, kontrolsüz bırakırsınız. Çocuğun ne izlediği ya da ne oynadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Karşısına çıkacak olumsuz içerikli herhangi bir reklam bile çocuk gelişimini olumsuz etkileyebilir.
İçeriklere Dikkat Edin!
İnternet sınırsız bir içerik dünyasının kapısını aralar. Dolayısıyla çocuklar her türlü ses ve görüntü ile karşılaşabilir. Çocukların tablet kullanımı esnasında hangi oyunları oynadığı, hangi sitelere girdiğini mutlaka takip edilmeli.
Şiddet, cinsellik, küfür, ölüm gibi olumsuz içerikler çocukların zihinsel ve psikolojik gelişimini olumsuz etkiler.
Reklamlara da Dikkat!
Reklam çıkınca çocukların bir anda sessizleştiğini, tüm ilgisini ekrana verdiğini fark etmişsinizdir. Çünkü reklamlarda ekran hızlı bir şekilde değişir ve bu canlı, renkli ve hareketli dünya çocukların ilgisini çeker.
Ancak, televizyon, telefon ve tablet kullanımı esnasında çocuğun karşısına ne tür bir reklam çıkacağı belli olmaz. Dolayısıyla çocukların tablet kullanımı esnasında reklam videolarının da kontrol edilmesi gerekir.
Telefon ve tablet kullanımı -Rol Model Olun!
Tüm çocukların ilk rol modeli ebeveynleridir. Çocuk gelişiminin önemli bir kısmı ailede tamamlanır. Bu nedenle anne babaların da izledikleri, dinledikleri içeriklere dikkat etmesi yararlı olacaktır.
Eğer siz çocuğunuzla iletişim kurmuyor ve sürekli telefonunuzla ilgileniyorsanız çocuğunuz da can sıkıntısını gidermek için tableti elinden bırakmaz. Bu nedenle birlikte yapabileceğiniz aktiviteler bulmanız, oyunlar oynamanız çok daha kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacaktır.
Çocuklara Tablet Vermek Yararlı mı?
Kontrollü ve güvenli ekran kullanımı mümkün mü? Olası zararları saydıktan sonra elbette bu konuya da değinmek gerekiyor. Çocuk gelişimine katkı sağlayacak, eğitici ve öğretici içerikler pek tabii mevcut. Bu uygulamalarla çocukların tablet kullanımı olumlu yönde şekillendirilebilir.
Eğitsel, eğlenceli, zekâ gelişimini destekleyen, dil öğrenimini kolaylaştıran, uzmanlar tarafından onaylanmış oyunlar ile tabi yine süreyi kontrol altında tutmak koşuluyla, çocuğunuzun güzel vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.